Miért válaszd ezt a pályát?

Ha érdekel a keramikus szakma, akkor olvasd el a részletes tájékoztatóinkat.

Milyen készségekkel jó, ha rendelkezik a pályaválasztó?

Ajánlott minden kreatív, jó kézügyességgel rendelkező fiatal lányok és fiúk számára, aki szeretik a rendkívül sokoldalú kerámia és porcelán világát. A szakmairányoktól - kerámia készítő, porcelánfestő és gipszforma készítő, illetve a képzési lehetőségektől függően - jó térlátás, precizitás, kézügyesség, esztétikai érzék, kiváló szemmérték. Bizonyos szakterületeken a jó fizikum és a kitartó munkavégzésre való képesség is hasznos.

Ha bizonytaln vagy lépj erre az oldalra Merre tovább?.

Játékosan kipróbálható a virtuális korongozás és festés: Probálkozz

 

Mit nyújtanak a különböző képzések?

Kerámia- és porcelánkészítő szakma (3 év)

Ha a Kerámia- és porcelánkészítő" szakmát választod, akkor olyan korszerű szakmai tudással fogsz rendelkezni, amely egy kreatív munkahelyen biztos megélhetést biztosít. Egyes munkafázisok ügyességet és gyakorlatot igényelnek, de ezek megszerzése után már önállóan részt veszel a kerámia- és porcelán tárgyak, edények, plasztikák, épületkerámiák, szaniteráruk, és egyéb gyártmányféleségek kivitelezésében.

Az első év után szakmairányok közül választhatsz.
Így a Kerámia- és porcelántárgykészítő, a Porcelánfestő és a Gipszmodellkészítő között.

A képzésed során szakképzési ösztöndíjat kaphatsz és a vállalatnál (duális képzőhelyen) szakképzési munkaszerződés keretében gyakorlati ismereteket szerezhetsz.

Ha végeztél azonnal munkába állhatsz a hazai kerámiaipari vállalatoknál, pl. ott, ahol fogyasztási cikkeket gyártanak, kerámiákat formáznak, festenek. De a szaniter a tűzálló és műszaki kerámiagyártó vállalkozások mellett más iparágakban – pl. műanyag és fémipar – is rendszeresen keresik az ügyes kezű forma készítőket. A kézi festők elhelyezkedhetnek a desing és alkalmazott grafika, pl. animáció, média területen is.

Szakgimnáziumok (4+1 év)

Az alapfokú iskolai végzettség után az iskolákban a közismereti tárgyak mellett az érettségi megszerzésével együtt megismered a kerámia kultúrtörténetét, a különböző agyagok és kerámiai masszák tulajdonságait. Elsajátítod a technológiai alapismereteket és foglalkozol a különböző agyagok és kerámiai masszák tulajdonságaival, a formálási és díszítési eljárásokkal, valamint a gipsz használatának technológiájával. Ezek mellett meg kell ismerned az égetőkemencék használatát, az égetés folyamatát, miközben tárgytervezési feladatokat kapsz és foglalkozol a funkció, a forma, a belső arányok és a stílus kérdéseivel is.

A képzettség megszerzése után sokan a kerámiaipari vállalatoknál, ahol tervezői, vagy vezetői pozíciókba is juthatnak, vagy önálló vállalkozók lesznek. Többen a hazai vagy külföldi felsőoktatási intézményekbe jelentkeznek, ahol tovább tanulnak.
Amennyiben érettségivel kerülsz a képzésbe, úgy 2 év után szakmai vizsgával zárhatod tanulmányaidat. 

 

Népi kézműves (Fazekas) szakképesítés


A tanulmányok során a népi kézműves - fazekas-  természetes anyagokat felhasználva elsajátítja a hagyományos kerámiakészítési technikákat. Megismeri a kárpát-medencei magyar és nemzetiségi népi kézművesség kultúrtörténetét, motívum és formakincseit és a mai, korszerű használati és dísztárgyak, ajándéktárgyak elkészítésének alapismeretei. Eredményes vizsga estén képes lesz minőségi munkavégzésre és egy kézműves vállalkozás működtetésére is.

 

Ismerd meg a szakma és a szakképesítések lehetőségeit, rejtelmeit!


Ez a szakma alkotóképességet, ügyességet igényel.  Ajánlott számodra, amennyiben szereted a mindennapi életünkben bennünket körülvevő kerámia és porcelán anyagát, megmunkálását és szívesen részt veszel tárgyak formálásában születésében.

 • Itt felmérheted képességeidet ITT

 • Tudtad, hogy lehet online is készíteni kerámiát? Próbáld ki ITT 

Képzések és képzőhelyek

A kerámia-és porcelánkészítő szakma 3 éves képzéssel!

Jelentkezés: minimum alapfokú iskolai végzettség (8 általános) vagy érettségivel 2 év
Szakmairányok: Kerámia- és porcelántárgykészítő, Porcelánfestő, Gipszmodellkészítő.


Mit fogsz tanulni?

A kerámia- és porcelánkészítő dísztárgyak, szerviz edények, figurák, plasztikák, épületkerámiák, szaniteráruk, és egyéb gyártmányféleségek (egészségügyi és műszaki kerámiák) kivitelezésében vehetsz részt.

 

A duális képzőhely nagy előny! A vállaltnál a legjobb szakemberektől tanulhatsz,ha megállod a helyed munkalehetőséget is biztosítva van. Szerződés esetén 100 ezer és 170 ezer forint közötti bérre számíthatsz. Ezek az évek munkaviszonynak és beszámítanak a nyugdjadba is.Tájékozódj a vállalatoknál a duális képzésről!


Az iskolákat és az munkavállalási lehetőségeket itt találod

 

Képző- és iparművészeti munkatárs (Kerámiaműves) szakképesítés (5 év)!

Szakgimnáziumi oktatás 5 év, amelynek végén szakmai vizsgával zárod tanulmányaidat. Ha rendelkezel érettségivel, akkor ez csak 2 év.


Mit fogsz tanulni?

A kerámia kultúrtörténetét, technológiai alapismereteket, a különböző agyagok, kerámiai masszák és mázak tulajdonságait, a formálási módszereket, a kerámia készítéséhez nélkülözhetetlen gipszelést, az égetés folyamatát a kemencék használatát, de foglalkoztok a funkció és a forma, a belső arányok és a stílus kérdéseivel is.


Az iskolákat és az munkavállalási lehetőségeket itt találod

Népi kézműves (Fazekas) szakképesítés!

Nappali tagozatra jelentkezhetsz 10 osztály elvégzést, vagy érettségit követőn, amennyiben még nem múltál el 25 éves
Felnőtt képzés, amely általában fizetős és tanfolyami jelleggel működik. A képzési idő általában 2 év: minimum 800 óra, elméleti előadásokkal és gyakorlati foglalkozásokkal.
Diákhitel: megfelelő feltételek esetén kedvezményes diákhitel is felvehető a képzési költségek fedezésére.


Mit fogsz tanulni?

Hagyományos kerámiakészítési technikákat, elsajátítod a kárpát-medencei magyar és nemzetiségi népi kézművesség kultúrtörténetét, motívum és formakincseit és a mai, korszerű használati és dísz és ajándéktárgyak elkészítésének alapismeretei. Eredményes vizsga estén képes leszel minőségi munkavégzésre és akár egy kézműves vállalkozás működtetésére is.


A képzőhelyeket itt találod

Általános információk a felvétellel kapcsolatban

Szakképző iskoláknál csak az általános iskolai jegyeket számítják be. Arról, hogy milyen tantárgyakat vesznek figyelembe az intézmény dönt. Általában az év végi és a félévi jegyeket is beszámítják. A magatartás és a szorgalom jegyeket nem veszik figyelembe.

A szakgimnáziumokban központi írásbeli felvételit tartanak matematikából és magyarból, melyre 2022. december 3-ig kell jelentkezni. Az általános iskolai jegyeket és az írásbeli felvételin szerzett pontszámot közösen értékelik.

Alkalmassági vizsga: a kreatív és művészeti iskolák képesség felmérési vizsgákat is tarthatnak. A diákok megfelelt/nem felelt meg értékelést kapnak. A iskolák a részletes értékelést a jelentkezők rangsorolásához nem vehetik figyelembe.”

A szakma megszerzését követően milyen lehetőségek vannak (karrier)!

 • Elhelyezkedés a hazai és a külföldi kerámia és porcelánipari vállaltoknál (itt)
 • Munkavállalás a szakiránynak megfelelő kézműves műhelyekben
 • Saját vállalkozás indítása

 

Tovább képzés esetén:
 • Kályhacsempe készítőként
 • Épületszobrászként
 • Fazekasként
 • Kismesterség oktatóként

 

Szakirányú felsőfokú képzés esetén
 • Anyagtudományi képzések
 • BA tárgyalkotó
 • MA Okleveles kerámiatervező művész)
 • DLA iparművész

 

Társ és rokon szakmákban történő elhelyezkedés
 • Díszítőfestő
 • Grafikus
 • Restaurátor