Szülőknek

Megmutatjuk a kerámia szakma szépségeit és lehetőségeit.


Milyen készségek és képességet jelentenek előnyt?
Legjobb, ha a fiatal jó kézügyességgel, kreativitással rendelkezik, ha szeret rajzolni, festeni, tárgyakat és figurákat formál. Segíti a fiatal önismereti és érdeklődési területeinek, illetve képességeinek feltérképezését a általános a középiskolások és a felnőttek számára itt ajánlott online helyek: önismereti és pályaismereti kérdőívek itt  


Elhelyezkedés kerámiaműves, kerámia- és porcelánkészítő és fazekas végzettséggel.
A legkülönbözőbb kerámiaipari és porcelánipari vállalatok örömmel látják a kerámia és porcelánkészítőket, kézi festőket, gipszforma készítőket, de a szakgimnáziumokban, vagy továbbképző központokban megszerzett szakmai végzettséggel rendelkező munkavállalókat. Stabil munkahelyek állnak rendelkezésre a kerámia- és porcelán étkészleteket, dísztárgyakat gyártó vállalkozásoknál. A hazai csempéket- és padlóburkoló lapokat, fürdőszoba berendezéseket, szaniterárukat, de cserépkályhákat, kerámia kandallókat és a tűzálló és műszaki kerámiákat előállító üzemek is folyamatosan keresik a szakmunkásokat. Az ügyes kezű formakészítők, kézi festők a keramikus szakmán kívül a műanyagiparban, a fémiparban is értékes munkaerőt jelenthetnek, de elhelyezkedhetnek az alkalmazott grafika, animáció, vagy a média területén is.

Fizetés és juttatások a kerámiaiparban:
A fizetések és egyéb juttatások a kerámiaiparban az országos átlagnak megfelelnek, de az elvégzett munka összetettsége és a teljesítmény függvényében akár ettől többet is kereshetnek. Szinte minden vállalatnál további juttatásokra – pl. teljesítménybérezés, cafeteria – lehet számítani. A munkakörülmények rendezettek, a pályakezdőknek hosszútávon is tartós munkát, kellemes munkahelyi légkört biztosítanak. A konkrét fizetésekről érdemes érdeklődni a vállalatoknál, melyek címeit a kerámia térképen megtalálhatja itt. 

Képzések és képzőhelyek

A kerámia-és porcelánkészítő - 3 év/2 év

Szakképző iskolákban minimum alapfokú iskolai végzettséggel (8 általános) 3 év, vagy érettségivel 2 éves szakmai oktatás keretében.


A kerámia- és porcelánkészítő átfogó és korszerű szakmai tudással rendelkezik, ami elengedhetetlen a három szakmairány együttműködéséhez és a kézműves hagyományok mellett a folyamatosan fejlődő digitális technológiák működtetéséhez. A szakma munkafázisai egyéni alkotóképességet, ügyességet igényelnek, amelyekre építve a kerámia- és porcelánkészítő dísztárgyak, szerviz edények, figurák, plasztikák, épületkerámiák, szaniteráruk, és egyéb gyártmányféleségek (egészségügyi és műszaki kerámiák) kivitelezésében vesz részt.

 

Ajánlott minden fiatal számára, aki szereti a rendkívül sokoldalú mindennapi életünkben bennünket körülvevő kerámia és porcelán anyagát, megmunkálását, aki szívesen közreműködik a különleges tárgyak születésében

Választható szakmairányok:
- Kerámia- és porcelántárgy-készítő 
- Porcelánfestő  
- Gipszmodell-készítő

 

 

A duális képzőhely szakmai és anyagi előny!
A diák a képzés alatt részt vesz a vállalat tevékenységében az iskolában tanult elméleti tudását a gyakorlatban erősíti meg. Az adott szakterületen a legjobb szakemberektől tanulhatja jövendőbeli szakmája alapjait, vállalati környezetben, ráadásul a munkalehetőség is biztosított. A szakirányú oktatás időtartama alatti szakképzési munkaszerződés esetén 100 ezer és 170 ezer forint közötti munkabérre lehet számítani. Ezek az évek munkaviszonynak és a nyugellátásra jogosító szolgálati időnek számítanak.
Érdemes tájékozódni a vállalatoknál a duális képzésről.


Az iskolákat és az munkavállalási lehetőségeket itt találja

 

Képző- és iparművészeti munkatárs, kerámiaműves szakma - 5 év


Az alapfokú iskolai végzettség után az iskolákban közismereti tárgyak mellett az érettségi megszerzésével együtt megismerik a kerámia kultúrtörténetét a különböző agyagok és kerámiai masszák tulajdonságait. Elsajátítják a különböző formálási módszereket, a mázak, kerámiai festékek alkalmazását, a kerámia készítéséhez nélkülözhetetlen gipsz használatának technológiáját, továbbá az égetőkemencék használatát és az égetés folyamatát is. Mindezek mellett foglalkoztnak a funkció és a forma, a belső arányok és a stílus kérdéseivel is. Szakismeretükkel elhelyezkedhetnek kerámiaipari vállalatoknál, ahol a formatervezési feladatokat is elláthatnak, illetve kivitelezői és középvezetői pozíciókban is bekerülhetnek. A képzettség megszerzése után sokan hazai felsőoktatási intézményekbe is jelentkeznek, illetve többen önálló vállalkozók lesznek.


Az iskolákat és az munkavállalási lehetőségeket itt találja

Népi kézműves-fazekas szakmairányú képzések

Nappali tagozatra jelentkezhetsz 10 osztály elvégzést, vagy érettségit követőn 25 éves korig
Felnőtt képzés (fizetős): A képzési idő általában 2 év: minimum 800 óra, elméleti előadásokkal és gyakorlati foglalkozásokkal.


A Népi kézműves (Fazekas) a Kárpát-medence magyar és nemzetiségi népi kézművességén belül a fazekasság területén megfelelő kompetenciával rendelkezik a hagyományos technikák, technológiák, a motívum és formakincs táji specifikus, anyanyelvi szintű elsajátítása révén, természetes anyagokat felhasználva mai, korszerű használati és dísztárgyak, ajándéktárgyak elkészítésére. A magyar hagyományos népi fazekasság területén olyan tárgyak megalkotására képes, melyek a népi formavilágnak megfelelnek, de a mai lakáskultúrában is felhasználhatóak. Ismeri és használja a hagyományos alapanyagokat, de képes a modern technológiákat is alkalmazni, mind az anyag- előkészítésben, mind a tárgyalkotásban, díszítésben.
A képzést követően az állam által meghatározott vizsgaközpontban l vizsgát tehet.
Diákhitel: megfelelő feltételek esetén kedvezményes diákhitel is felvehető a képzési költségek fedezésére.


A képzőhelyeket itt találja

Általános információk a felvétellel kapcsolatban

Szakképző iskoláknál csak az általános iskolai jegyeket számítják be. Arról, hogy milyen tantárgyakat vesznek figyelembe az intézmény dönt. Általában az év végi és a félévi jegyeket is beszámítják. A magatartás és a szorgalom jegyeket nem veszik figyelembe.

A szakgimnáziumokban központi írásbeli felvételit tartanak matematikából és magyarból, melyre 2022. december 3-ig kell jelentkezni. Az általános iskolai jegyeket és az írásbeli felvételin szerzett pontszámot közösen értékelik.

Alkalmassági vizsga: a kreatív és művészeti iskolák képesség felmérési vizsgákat is tarthatnak. A diákok megfelelt/nem felelt meg értékelést kapnak. A iskolák a részletes értékelést a jelentkezők rangsorolásához nem vehetik figyelembe.”

Egyéb lehetőségek

Dobbantó program: olyan tanulóknak kíván új esélyt és szakképzési bekapcsolódási lehetőséget adni, akiknek az iskola korábban jellemzően kudarcélményt jelentett, akiknek tanulmányi előmenetele akadozott, illetve beilleszkedési nehézségeik adódtak, és emiatt nem fejezték be az általános iskolát, de betöltötték már 16. életévüket, ellenben nem múltak el 23 évesek.

Műhelyiskola-program: Elsősorban a Dobbantó-programból átlépő tanulók részszakma elsajátításának és alapfokú iskolai végzettség megszerzésének programja. De nem csak a Dobbantó- programból jelentkezhetnek, hanem a szakképző iskolából lemorzsolódóknak, továbbá a 16. életévüket betöltött 8 általános iskolai végzettséggel rendelkezőknek is lehetőséget kínál a részszakma megszerzésére.

Orientációs évfolyam: szakképzést előkészítő évfolyam a pályaválasztásban bizonytalan, az általános iskolát kompetenciahiányokkal befejező, magatartási zavarral, tanulási nehézségekkel küzdő diákok számára jelent alternatívát. Olyan tanulóknak szól, akik befejezték az általános iskolát, de felzárkóztatásra szorulnak a további iskolai kudarcok veszélyének csökkentése érdekében.

 

Bővebben itt 
Ezekről a programokról érdeklődjön az iskolában vagy a területileg illetékes Iparkamaráknál.