Tanároknak

Tájékozódjon a kerámiáról és a képzési lehetőségekről, hogy megalapozott ismeretekkel tudja segíteni diákjait.


Mik azok a kerámiák?  Azokat a termékek, melyek kerámiai technológiai eljárással készülnek, kerámiáknak nevezzük. A folyamat során a finom porrá őrölt nyersanyagokból, nedvesítő anyag segítségével masszát készítenek, majd különböző eljárásokkal formázzák. Az elkészült tárgyat szárítják és égetik, ezzel megszilárdul és kialakul a kívánt tulajdonság. A kerámiák alapanyaga főként a nagy mennyiségben elérhető agyag, amely víz hozzáadásával formázható, levegővel érintkezve szárítható és tűzben égethető.

Még több kerámia. A műszaki kerámiák korunk leghatékonyabb anyagai. Elkophatatlanok és ellenállók. Jelen vannak a kohászatban, a cement- és üvegiparban, mivel ellenállnak az igen nagy hőmérsékleti hatásnak. Ilyen anyagokkal bélelik ki a kemencéket és ilyenekből készítenek olvasztótégelyeket. A vegyiparban alkalmazott laboratóriumi kerámiák sav-, lúg-, és vegyszerállók. Az elektromos iparban való használatuk a kiváló elektromos szigetelő tulajdonságuknak köszönhető. Olyan hétköznapi termékekben is megtalálhatók, mint a különböző foglalatok, konnektorok, az autókban a fékbetét, motorok csapágyaiban, de a fürdőszobai csaptelepben is ott ez az elkophatatlan alkatrész. Az orvostudomány előszeretettel használja fogaink és elkopott csontjaink pótlására és a gyógyászat legkülönbözőbb területein. Kerámia alkatrészek, szigetelések és burkolatok nélkül még a holdra sem jutottunk volna el.

Bolygónk fenntarthatósága: A megújuló energiaforrások begyűjtésére és átalakítására szolgáló szélturbinák és napelemek alkatrészei között is megtalálhatjuk a kerámiákat..  Nélkülözhetetlenek lakóépületeink szigetelésében, ivóvizeink szűrésében, vagy  autóink káros anyag kibocsátásának csökkentésében. Az elhasználódott kerámiaelemek teljes egészében újrahasznosíthatók, saját vagy más iparágak nyersanyagaként. 

Elhelyezkedés kerámia- és porcelánkészítő, kerámiaműves és fazekas végzettséggel

A magyar kerámiaipari  örömmel látják a fiatal szakmunkásokat. Ezek közül is elsősorban a fogyasztási cikkeket gyártó cégek, melyek kerámia- és porcelán étkészleteket és dísztárgyakat állítanak elő. De a csempéket- és padlóburkoló lapokat, fürdőszoba berendezéseket, szaniterárukat, cserépkályhákat, kerámia kandallókat, valamint a tűzálló kerámiákat és műszaki kerámia üzemeknél is folyamatosan keresnek új munkaerőket.  Az ügyes kezű formakészítők, kézi festők a keramikus szakmán kívül a műanyagiparban, a fémiparban is értékes munkaerőt jelenthetnek. Elhelyezkedhetnek az alkalmazott grafika, animáció, vagy a média területén is.

Szervezzen üzemlátogatást diákjainak, hogy megismerjék a kermámia szakmát közelről. Keresse fel a vállalatok HR vezetőit, örömmel adnak segítséget a látogatások szervezéséshez.

A kerámiaipari vállalatok elérhetőségeit a térképen találja
 

Javasolt 3-4 perces kisfilmek:


Milyen készségek és képességet jelentenek előnyt?
Legjobb, ha a fiatal jó kézügyességgel, kreativitással rendelkezik, ha szeret rajzolni, festeni, tárgyakat és figurákat formál. Számára érdemes kitanulni a kerámiaszakmát. Segíti a fiatal önismereti és érdeklődési területeinek, illetve képességeinek feltérképezését az alábbiakban elérhető online helyek az általános a középiskolások és a felnőttek számára. Itt található vagy itt található

 

Elhelyezkedés a kerámia szakmában
A megszerzett végzettséggel örömmel látják a fiatalokat a magyar kerámiaipari vállalatok, főként ott ahol fogyasztási cikkeket gyártanak, kerámiákat formáznak, festenek. De a szaniter a tűzálló és műszaki kerámiagyártó vállalkozások mellett más iparágakban is – pl. műanyag és fémipar – is rendszeresen keresik az ügyes kezű forma készítőket. A kézi festők a kerámia szakmán kívül elhelyezkedhetnek akár a desing és alkalmazott grafika pl. animáció, média területen is. A kerámiaipari vállalatokról itt tájékozódhat és érheti el őket közvetlenül.

 

Képzések és képzőhelyek

A kerámia-és porcelánkészítő szakember 3 éves képzéssel

Jelentkezés: minimum alapfokú iskolai végzettség (8 általános) vagy érettségivel 2 év
Szakmairányok: Kerámia és porcelánkészítő, kézi festő, gipszforma készítő
Szakmajegyzék száma: 402141604


Mit fog tanulni?

A kerámia- és porcelánkészítő átfogó és korszerű szakmai tudással rendelkezik, ami elengedhetetlen a három szakmairány együttműködéséhez és a kézműves hagyományok mellett a folyamatosan fejlődő digitális technológiák működtetéséhez. A szakma munkafázisai egyéni alkotóképességet, ügyességet igényelnek, amelyekre építve a kerámia- és porcelánkészítő dísztárgyak, szerviz edények, figurák, plasztikák, épületkerámiák, szaniteráruk, és egyéb gyártmányféleségek (egészségügyi és műszaki kerámiák) kivitelezésében vesz részt.

Ajánlott minden fiatal számára, aki szereti a rendkívül sokoldalú mindennapi életünkben bennünket körülvevő kerámia és porcelán anyagát, megmunkálását, aki szívesen közreműködik a különleges tárgyak születésében.

Választható szakmairányok: Gipszmodell-készítő, porcelánfestő és  kerámia- és porcelántárgy-készítő szakmairány.

Szakmakártya itt 
Programterv itt. 
Képzési kimeneti követelmények itt. 

A duális képzőhely nagy előny! A vállaltnál a legjobb szakemberektől tanulhat és ha megállja a helyét tartósan amunkalehetőség is biztosítva van. Szerződés esetén legalább 100 ezer és 170 ezer forint közötti munkabérre számíthat. Ezek az évek munkaviszonynak és a nyugellátásra jogosító szolgálati időnek számítanak. Tájékozódjon a vállalatoknál a duális képzésről!

Lásd térkép

 

Képző- és iparművészeti munkatárs, kerámiaműves szakma 5 év 
Szakképesítés azonosító száma:02134003

Szakgimnáziumi oktatás 5 év, amelynek végén a diákok szakmai vizsgával zárják a tanulmányokat. Amennyiben érettségivel kerül a képzésbe, úgy 2 év után szakmai vizsgát lehet tenni.


Mit fog tanulni?

Az alapfokú iskolai végzettség után az iskolákban közismereti tárgyak mellett az érettségi megszerzésével együtt megismerik a kerámia kultúrtörténetét a különböző agyagok és kerámiai masszák tulajdonságait. Elsajátítják a különböző formálási módszereket, a mázak, kerámiai festékek alkalmazását, a kerámia készítéséhez nélkülözhetetlen gipsz használatának technológiáját, továbbá az égetőkemencék használatát és az égetés folyamatát is. Mindezek mellett  foglalkoznak a funkció és a forma, a belső arányok és a stílus kérdéseivel is. Szakismeretükkel elhelyezkedhetnek kerámiaipari vállalatoknál, ahol a formatervezési feladatokat is elláthatnak, illetve kivitelezői és középvezetői pozíciókban is bekerülhetnek.  A képzettség megszerzése után sokan hazai felsőoktatási intézményekbe is jelentkeznek, illetve többen önálló vállalkozók lesznek. kerámia kultúrtörténetét és technológiai alapismereteket, a különböző agyagok és kerámiai masszák tulajdonságait, a formálási módszereket, a mázak, kerámiai festékek alkalmazását, a kerámia készítéséhez nélkülözhetetlen gipsz használatának technológiáját, továbbá az égetőkemencék használatát és az égetés folyamatát is, de foglalkoztok a funkció és a forma, a belső arányok és a stílus kérdéseivel is.

Szakmakártya itt

Kerettanterv itt 

Lásd térkép

Népi kézműves fazekas szakmairányú képzések
Szakképesítési  kódja 3 021401 .

Nappali tagozatra jelentkezhetsz 10 osztály elvégzést, vagy érettségit követőn, amennyiben még nem múltál el 25 éves
Felnőtt képzés, amely általában fizetős és tanfolyami jelleggel működik. A képzési idő általában 2 év: minimum 800 óra, elméleti előadásokkal és gyakorlati foglalkozásokkal.
Diákhitel: megfelelő feltételek esetén kedvezményes diákhitel is felvehető a képzési költségek fedezésére


Mit fog tanulni?

A Népi kézműves (Fazekas) a Kárpát-medence magyar és nemzetiségi népi kézművességén belül a fazekasság területén megfelelő kompetenciával rendelkezik a hagyományos technikák, technológiák, a motívum és formakincs táji specifikus, anyanyelvi szintű elsajátítása révén, természetes anyagokat felhasználva mai, korszerű használati és dísztárgyak, ajándéktárgyak elkészítésére.

A magyar hagyományos népi fazekasság területén olyan tárgyak megalkotására képes, melyek a népi formavilágnak megfelelnek, de a mai lakáskultúrában is felhasználhatóak. Ismeri és használja a hagyományos alapanyagokat, de képes a modern technológiákat is alkalmazni, mind az anyag-előkészítésben, mind a tárgyalkotásban, díszítésben. 

A képzést követően az állam által meghatározott vizsgaközpontban vizsgát tehet.

Diákhitel: megfelelő feltételek esetén kedvezményes diákhitel is felvehető a képzési költségek fedezésére

Kerettanterv itt 

Lásd térkép

Felnőtt képzés (fizetős)

A képzési idő általában 2 év: minimum 800 óra, elméleti előadásokkal és gyakorlati foglalkozásokkal.

Kerettanterv: Itt található

 

Képzőhelyek igény szerint változhatnak 

 

  • Győri Kovács Margit Német Nyelvoktató Nemzetiségi Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola és Iparművészeti Szakgimnázium  9024 Győr, Répce utca 2
  • Nádudvari Népi Kézműves Szakgimnázium és Kollégium 4181, Nádudvar, Kossuth L. u. 7
  • Dr. Kresz Mária Alapítvány és Fazekas Központ Budapest (önköltséges felnőtt képzés) 1164 Budapest, Vidámvásár u. 72.
  • Békés Megyei Népművészeti Egyesület Békéscsaba önköltséges felnőtt képzés) Békéscsaba, Orosházi út 32, 5600
  • OKTÁV Továbbképző Központ Zrt. (önköltséges képzés)

 

A személyes találkozó mindennél többet ér:
Amennyiben többet szeretne tudni a magyarországi kerámiaipari vállatokban folyó munkáról, illetve tervezi, hogy érdeklődő diákjai számára tájékoztatást tartsanak, illetve üzemlátogatást szervezzenek kérjük vegyék fel a kapcsolatot a vállalatok HR és/vagy személyzeti ügyekkel foglalkozó kollegáival.

Lásd térkép

Támogatás kaphat a kereskedelmi és Iparkamaráktól.
A Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) a kormányzattól átruházott, jogszabályban rögzített közjogi feladatként az új szakképzési törvény megjelenése óta egyre nagyobb arányban vesznek részt a szakoktatás segítésében a pályaválasztás és pályaorientáció támogatásában és a gazdálkodó szervezetekénél folyó gyakorlati és duális képzés szervezésében. Ezért célszerű tájékozódni a területileg illetékes kamarákban folyó munkáról.

Területi iparkamarákat itt találja ahol keressék az szakképzéssel foglalkozó illetékes munkatársakat.