A kerámiáról

A kerámia a görög Keramaikoszról kapta nevét, az ottani fazekasok telepérõl. Kézzel épített agyag tárgyakat már a történelem előtti időkben is készítettek. Kezdetben főleg mindennapi használatra szánt edényeket, szobrokat formáztak agyagból és napon szárították ki. Amikor viszont az  ember rájött, hogy az agyagból tűzzel érintkezve tartós tárgyakat lehet készíteni fejlődésnek indult a fazekasmesterség. Az agyag ami a kerámia legismertebb eleme egyes ásványok elmálásából keletkezik. A porcelán is a kerámiák családjába tartozik. Ezek a termékek a legfinomabb égethetõ agyagból a kaolinból készül. 
A kerámiák ott vannak hétköznapi életünkben. A tányérok, a bögrék amit nap mint nap használunk étkezéseinkkor. A csempék a fürdőszobában és a nappaliban. A téglák a ház falában, a tetőcserepek a fejünk felett mind-mind kerámiából készülnek.  

De a kerámiák megtalálhatók az autók fékbetétjében, a különböző motorok csapágyaiban. A fürdőszobai csaptelepekben is ott van ez az elkophatatlan alkatrész. Az orvostudomány  is használja a fogak és elkopott csontok pótlására és a gyógyászat legkülönbözőbb területein. A kerámia alkatrészek, szigetelések és burkolatok nagyfokú hőállóságuk miatt részesei az űrkutatásnak is. 

A kerámiákat általában úgy készítik, hogy nyersanyagokat  bányásznak, tisztítanak, majd  egyéb anyagokat, porokat és vizet adnak hozzá, majd formázzák. Ezt szárítják és a végül magas hőmérsékletű kemencékben égetnek ki.


Kerámiaipari vállalatok

Magyarország jelentős kerámiaipari hagyományokkal rendelkezik. Ebben az örök szakmában jelenleg közel 100 nagyobb és kisebb a kerámiaiparhoz sorolható vállalatnál közel 7 ezer munkavállalója találta meg megélhetését az ország legkülönbözőbb pontjain. De fazekas mesterek és kézműves keramikusok nagy száma is mutatja mennyire kedvelt ez a szakma. 

100

+ hazai vállalat

7000

+ munkavállaló

100

% képzések

20

+ helyszín

Kerámia az építőipar és a lakhatás területén

A tégla és tetőcserép gyártása mellett 2000 éves hagyományra tekint vissza a fali és burkolólapok gyártása, amelynek tartóssága, esztétikussága mellett a higiénia biztosításában is jelentős szerep jut. A kerámiamosdók, fürdőszoba berendezések világszerte megtalálhatók az otthonokban és az épületekben. A környezettudatos világunkban az alternatív fűtésekben fontos eszközök az esztétikus és kiváló hatékonysággal működő cserépkályhák és kerámia kandallók. Hazánkban ebben szektorban 21 munkahelye találsz. Itt megtalálod őket 

Kerámia a fogyasztási cikkek gyártásában

A kerámia étkészletek, a kézzel festett egyedi finom és szállodai porcelánok a legismertebb kerámia darabok. Ezek a termékek folyamatosan fejlődtek a korral és divattal. Továbbra is az első számú eszközeink a konyhában és az éttermekben. A kerámiákat magas hőmérsékleten történő ellenálló képessége ideálissá teszi a főzéshez és a sütéshez. Környezetünk díszítésére, otthonunkban, vagy a középületeknél megtalálhatók a kerámia dísztárgyak a vázák és kaspók, vagy az egyedileg készített kézműves termékek.Hazánkban ezen a területen legalább 12 munkahelyet találsz. Itt megtalálod őket
A kézműves fazekasok és iparművészek száma Magyarországon meghaladja a  200 -at. Kézművességnek nevezhetjük a tárgyak kézi készítésének művészetét, amely során az alkotó hagyományos technikák, módszerek alkalmazásával - jellemzően gépek csekély vagy anélküli alkalmazása mellett - végzi tevékenységét. 

Kerámiaipar a tűzálló anyagok területén

A kerámiák ellenállnak a rendkívül magas hőmérsékletnek. Tartósságuk, szilárdságuk  nélkülözhetetlenné teszi a kohászati ​​eljárásokban, a tetőcserép és az üveggyártásban.Minden egyes magas hőmérsékletű kemence bélése tűzálló termékek széles skáláját használja, beleértve a téglákat és a magas hőmérsékletű kerámiaszálas szigetelőanyagokat. Hazánkban ezen a területeken 10 vállalatot találsz. Itt megtalálod őket 

Az ipari kerámia gyártása

A kerámia nélkülözhetetlenné vált a legmodernebb technológiákban. A fejlett műszaki kerámiák egyedülálló mechanikai, elektromos, termikus és biokémiai tulajdonságokkal rendelkeznek. Ezeket egyre nagyobb mértékben használja az autóipar, az elektronika, az orvostechnológia, az energetika és a környezetvédelem, de a hadiipar is. Hazánkban a ipari kerámiagyártással és az azt kiszolgáló területeken 14 vállalatot találsz. Itt megtalálod őket